Нова Македонија: Лекари нема ниту за лек

Пред неколку години, кога во Клиничката болница во Битола лекарите почнаа масовно да си заминуваат и да бараат работа во некоја од приватните болници и во клиничките центри во странство, еден познат битолски интернист, Пеце Стефановски, кој исто така по исполнувањето на годините за старосна пензија својата кариера ја продолжи во приватна болница, го изнесе својот став за таквата ситуација.
– Доколку вака продолжат работите во битолското здравство се плашам дека за мошне кратко време не само што ќе нема кој да ги лекува пациентите, туку ќе нема лекари да нѐ лекуваат и нас лекарите – ни изјави тогаш Стефановски.
И навистина неговите песимистичките прогнози се обвистинија.
Во Битола во некои служби нема лекари да им помогнат не само на пациентите туку дури и на своите колеги.

Таков случај имаше деновиве, кога на сопругот на една искусна лекарка-специјалистка во Клиничката болница во Битола му требаше интервенција на Уролошкото одделение, каде што состојбата со медицинскиот персонал е најкритична. Меѓутоа, немаше лекар да го прегледа и да му укаже помош, па на сопругот на лекарката мораше да му биде ставен катетер во болницата во Струга.
– Токму така. Иако се работеше за рутинска интервенција сепак бидејќи таа вечер на урологија немаше дежурен доктор моравме пациентот да го носиме за интервенција во Струга – ни изјавија во Клиничката болница во Битола.
Во Клиничката болница во Битола има служби каде што нема лекари, или, пак, има само по еден лекар.

Извор: Нова Македонија Од Менде Младеновски  –

Целиот текст прочитајте го тука