Нов бран на протести против климатските промени

Новиот бран на светски протести против климатските промени, инспирирани од страна од Грета Тунберг, започна денска.

Илјадници на ученици учествува во протестот проти климатските промени во Хаг, Холандија. Се планираат и маршови низ Европа.

Овој протест ќе кулминира со собир во Монтреал каде тинејџерката – активистка Тунберг ќе се обрати.

Учениците ги започнаа протестите на локации низ Нов Зеланд носејќи знаци и извикувајќи пораки како: „Ние ги пропуштаме лекциите, за вас да ве научиме една“ и „Не можете се триете со климатските промени“.

Извор: www.rabotnik.com.mk  Sep. 27, 2019 at 5:00 pm